//Smacznie, smaczniej, Restaurant Week

Smacznie, smaczniej, Restaurant Week

To będzie prawdziwe święto smakoszy, podniebień wiecznie spragnionych wrażeń i żołądków łaknących nowych doznań.

W dniach 21-30 kwietnia w całej Polsce najstaranniej wyselekcjonowane restauracje przyłączają się do wielkiej akcji. Za jedyne 39 zł możecie zamówić stolik w wybranym przez siebie miejscu i rozkoszować się trzema festiwalowymi daniami, które specjalnie dla Was przygotowali szefowie kuchni.

Restaurant Week w Zagłębiu

Festiwal smaku ma swoje regionalne odsłony. Restauracje z województwa śląskiego przystąpiły do akcji pod szyldem Restaurant Week Silesia, a w tym gronie znalazły się cztery, szczególnie nam bliskie lokale.

Są to (w kolejności alfabetycznej):

  • Magiel Kulinarny (Sosnowiec, ul. Warszawska 5a)
  • Pogoria Residance (Dąbrowa Górnicza, Al. Piłsudskiego 13)
  • Restauracja Warszawska (Sosnowiec, ul. Warszawska 18)
  • Restaucja Zagłębie Smaku (Dąbrowa Górnicza, Hotel Holiday Inn, Aleja Róż 1A).

Nie trudno znaleźć klucz, łączący te lokale z projektem Zagłębiarki. Po pierwsze adres w Zagłębiu Dąbrowskim, po drugie zamiłowanie do tego co lokalne, po trzecie – fascynacja pięknie serwowanym i przepysznym jedzeniem. Mniam…

Na zaproszenie organizatorów Restaurant Week Silesia wybrałyśmy się z w wizytą do restauracji Zagłębie Smaku. Miałyśmy sprawdzić, jak idą przygotowania do festiwalu, ale przyznamy się, że zamiast tego…utonęłyśmy po uszy w (nomen omen) zagłębiowskich smakach, które serwuje się w restauracji hotelu Holiday Inn.

Bo jak nie odpłynąć, gdy na stół wjeżdżają po kolei: delikatna zalewajka, duszonki serwowane z fantazją i szklanką maślanki, a na deser racuchy z owocową konfiturą na bazie czerwonego wina i kardamonu.

Zagłębie Smaku z widokiem na Dąbrowę Górniczą

Wszystko to w nowoczesnych wnętrzach (a takie przecież lubimy bardzo) Holiday Inn, z widokiem na panoramę Dąbrowy Górniczej, w otoczeniu hotelowych gości z Japonii, Włoch, Indii czy Wielkiej Brytanii. W jednym miejscu: lokalnie, smacznie i światowo.

W dodatku Zagłębie Smaku jest jedynym lokalem, serwującym zagłebiowską kuchnię na Śląskim Szlaku Kulinarnym. Ceryfikację, pod okiem etnografki Dobrawy Skoniecznej-Gawlik oraz ambasadora Szlaku – Remigiusza Rączki zdobył całkiem niedawno. Jest więc czym się chwalić.

Przy okazji nie odmówiłyśmy sobie wycieczki po hotelu, wizyty w legendarnym już apartamencie 901 z wykuszem oraz widokiem na miasto i czerwieniące się niebo nad dawną Hutą Katowice. Był też krótki przystanek w Reden Panorama Bar i wyprawa po nowoczesnych salach konferencyjnych.

Co nas urzekło, to konsekwancja z jaką globalna sieć hoteli Holiday Inn podkreśla lokalny charakter miejsca, otwartość nie tylko na gości z całego świata, ale również okolicznych mieszkańców.

Zdjęcia Dąbrowy Górniczej na ścianach, lokalna karta dań, a nawet nazwy sal konferencyjnych (np. Carbon, Graphite), logo Reden Panorama Bar, nawiązujące do koła z kopalnianego szybu, pokazują, że Holiday Inn ceni sobie zagłębiowskie dziedzictwo i z dumą opowiada o nim gościom.

Dzięki temu też każdy mieszkaniec regionu w luksusowych wnętrzach reatauacji, baru czy apartamentach czuje się po prostu jak u siebie.

Pamiętajcie o Maglu

Jeśli już mowa o ścianach i znajomych widokach, korzystając z okazji, musimy wspomieć, że w ramach Restaurant Week warto zajrzeć również do Magla Kulinarnego w Sosnowcu. Lokal niedawno przeszedł remont, a na odświeżonych ścianach zawisły…plakaty Zagłębiarek.

Jeśli do Magla wybierzecie się z dziećmi, także na nich czeka małe co nieco od Zagłębiarek. Magiel serwuje unikalne kolorowanki na bazie wzorów naszych plakatów. Maluchy mogą więc pomalować Zagłębie według własnej wizji. Jesteśmy ciekawe efektów tego eksperymentu.

Wracając do Restaurant Week Silesia, sprawdzcie koniecznie co serwują nasze zagłebiowskie restauracje w ramach festiwalu smaku:

RESTAURANT WEEK SILESIA

Życzymy Wam samych nieziemskich, festiwalowo-smakowych doznań

Pozdrawiamy,

Zagłębiarki

2017-12-28T20:19:41+01:00 12/04/2017|